Thursday, July 13, 2006

Synsing: Jone Samuelsen

Jone ønsker å score mot Brann. Det håper vi han får til. Men helst håper jeg at han spiller veldig gode kamper i 90 minutter. Og at han blir en viktig spiller for Viking. Mest av alt håper jeg at Viking vinner sine kamper. Det er greit Jone, du MÅ ikke score så lenge Viking vinner. Men samtidig er det mange som vil se Stokholm ta Nygaards rolle, og Samuelsen frem på banen. Hvorfor skal det være slik at driblefanten og den med teknikk skal frem på banen? Det må jo være flere grunner til dette, noen av dem er særnorske. En ting er at den teknikken og den ballferdigheten Jone besitter seg av er veldig sjelden blant norske spillere. Der hvor fysikk er blitt viktig (selv om dette er i ferd med å jevne seg ut) har Samuelsen skilt seg ut ved å være det stikk motsatte: En liten spiller med ballkontroll på høyt nivå, kreativitet og god lesing av spillet. En annen viktig faktor som har gjort at J. Samuelsen er noe unorsk, er den lille tradisjonen/ryktet landslaget har hatt for lange baller mot fysisk sterke spillere. Vi så to kamper på rad der Samuelsen driblet seg gjennom forsvaret og kom alene mot keeper. Dette var i hjemmekampen mot Fredrikstad og i bortekampen mot Lillestrøm. Begge gangene var han bittelitt heldig med driblingen og bittelitt ukonsentrert ved avslutningsøyeblikk. Han kan enten trene på å bli avslutningsfarlig, eller han kan trene mer på de elementene der han er veldig god. Gjør han det, så kan Jone bli en av de beste midtbanespillerne i Norden.

En spiller det er naturlig å sammenligne Jone med, er Myggen. De har mange av det samme kvalitetene, dog Myggens pasninger var noe mer forløsende. Det Jone har kanskje mest til felles med Myggen, er at de egentlig er lite målfarlige begge to.Forhåpentligvis er også Jone noe mer vennlig innstilt til store mengder trening og fysisk disiplin. Og egentlig har jeg noe imot spillere med langt hår (hører du Ødegaard?). Derfor var det en lettelse å se at han har klippet håret. Men nok om det.

Tro det eller ei, jeg håper på at Jone Samuelsen får utviklet seg videre som en defensiv midtbanespiller. Her er noen punkter/argumenter til hvorfor det bør bli slik:

1) Ja, han har dribleferdigheter og kan komme seg frem og inn i boksen etter å driblet seg gjennom Frode Kippe. Men så har han bommet. To kamper på rad. Han var heller ikke den offensive motoren da vi slo Molde 3-1 på hjemmebane. Når har han egentlig vært vår playmaker? Det er det Allan Gaarde som er, til tross for sin venstrekant-rolle. Stokholm viser meget gode playmaker-egenskaper. Han viste i OB at han kan score mål, og det er noe Jone fortsatt har til gode å vise frem. Altså, en som scorer mål bør frem på banen. Hvis Stokholm er en bedre avslutter, så bør han få den offensive rollen. Med tanke på at han kommer til å ha Gaarde på den ene siden, og Søren Berg på den andre, så er dette kanskje aller best.

2) Jone har vist meget gode ballvinner-takter. Han er ikke den "sjefen" på midtbanen som man kanskje forventer av en slik rolle, men han er en liten klegg som henger seg på og som både vinner ballen og får den vekk til en medspiller via god teknikk. Han slår litt enklere pasninger enn Gaardes "i teorien forløsende stikkere" og det er bra for en som skal spille i en posisjon der ballmist kan bli meget farlig.

3) Jone har meget gode fysiske resultater. Et høyt oksygen-inntak og bra utholdenhet. God balanse. Dette er viktige attributer for en defensiv midtbanespiller som skal "lure" den offensive midtbanespilleren på motstanderlaget, og som skal jobbe mye for laget. Det kommer til å bli en del løping på tvers, og spurter frem på banen under kontringer når motstander er i ubalanse.

4) Dribleegenskapene og teknikken hans er noe som virkelig skiller ham ut fra mengden. Men hvis man tar en kikk på det store Europa, så er denne teknikken en selvfølge stort sett på alle plasser på banen. Altså, Jone har god teknikk, det har også Rio Ferdinand. Og Gilberto. Og Pirlo. De to siste er spillere som trives foran sitt eget forsvar på midtbanen. Pirlo sin fysikk er bra, men den er ikke imponerende. Og han har til og med utviklet seg til å bli en playmaker fra den posisjonen. Det er ikke noe som tilsier at Jone Samuelsen ikke kan bli en vidunderlig defensiv midtbanespiller.

5) I tillegg er han mer kreativ enn Nygaard. Nuff said.

No comments: