Fra VG's papirutgave 12. juli 1997. Aktuelt i forbindelse med utbrenthet hos Høgmo... og presset Prahl sikkert går igjennom.
DERFOR KNEKKER FOTBALLMANAGERENE
I et oppsiktsvekkende intervju med det anerkjente engelske fotballmagasinet FourFourTwo, sier Cannon: Jeg er overbevist om at en av de store vil ta sitt eget liv snart.
Men helt til en stakkar gjør akkurat det, er det ingen som kommer til å ta managernes stress på alvor
Enormt press
Tom Cannon avslører at han allerede har flere managere som pasienter.
Ingen av superstjernene, men flere meget velkjente, forteller professoren.
Han er sikker på at de enorme kravene, mediemaset, publikumspresset og ikke minst de vanvittige pengesummene innen fotballen vil kreve sine ofre.
Managerne i England har samme rolle som en trener i Norge.
Professor Cannon bruker Newcastles Kevin Keegan som gikk av midt i forrige sesong som et skrekkeksempel.
Det er åpenbart at Keegan var rett ved et nervøst sammenbrudd. Man kunne bare se på han for å forstå det, sier Cannon som har spesialisert seg på å behandle stressede sjefer, også innen næringslivet.
Managere har ofte bare styreformannen å henvende seg til, for å snakke om eventuelle problemer. Og det er sjelden rett person, ironiserer Cannon.
Styreformannen er som kjent identisk med personen som pleier å sparke trenere . . .
Det som imponerer meg mest med de jeg har snakket med er at de er så oppmerksomme og mottagelige. Men samtidig er de ofte livredde for at folk skal få greie på hva de går gjennom. Jeg føler meg sikker på at det var tilfellet med Joe Royle i Everton, sier han. Royle gikk av som Everton-manager mot slutten av sesongen
Takler stress
Det er ofte veldig unge menn fra arbeiderklassen som blir fotballspillere.
Og managere er veldig ofte tidligere spillere, bemerker Cannon.
Han mener at klubbene må begynne å ta stress på alvor, og understreker også at noen managere klarer å vri det til noe positivt.
Manchester Uniteds Alex Ferguson er det beste eksempelet på psykologisk krigføring siden Montgomery (britisk krigshelt) i 2. verdenskrig. Jeg tør vedde på at han leser militær litteratur på fritiden. Selv når han er som sintest så har han nytte av sin vrede.
Han provoserer motstanderne, later som om han ber om unnskyldning for det, men bare provoserer enda mer, flirer Cannon
TI: FRYKTER SELVMORD
IN: Vålerengas trener, Vidar Davidsen (39), utelukker ikke at pengejaget og nervepresset blir så stort i norsk toppfotball at trenere kan ta sitt eget liv.
VIF-bossen kjenner til et konkret tilfelle noen år tilbake, hvor en leder i en eliteserieklubb gjorde en fatal feil, og klubben tapte et mesterskap.
Mannen gikk inn i dyp depresjon, og tok senere livet sitt, forteller Vidar Davidsen.
Med dagens omveltning i klubbenes økonomi - og hissige investorer i markedet - ser Davidsen faren for nye personlige tragedier
England
Vi er på god vei til å skape oss de samme stressfaktorene i norske toppklubber som i England. Det er investorer som vil ha raske resultater, og som ikke skjønner de langsiktige målene til spillere og trenerne, sier Vidar Davidsen
Og legger til:
Med mektige eiere, og fare for uklare styrings- og ansvarsforhold blant klubbledere, kan tilstandene bli helt uholdbare for trenere som settes under press, sier Vidar Davidsen.
I løpet av de to siste årene har norsk fotball opplevd øknomiske tilstander man knapt kunne drømme om tidligere. Alt tyder på at fotballklubbene blir interessante børsobjekter, og profittjaget øker, sier Vidar Davidsen
Umenneskelig
Torsdag kveld opplevde Davidsen en av sine største stunder på banen. Vålerenga storspilte på et fullsatt Bislett og gikk til kvartfinalen i cupen.
Men den tidligere landslagsspillere har også kjent fotballtrenerens mørke sider på kroppen. Senest i fjor da VIF rykket ned fra eliteserien. Stressfaktoren kan oppleves helt umenneskelig. Du føler deg nervøs og kvalm.
Men det tyngste er at man blir stående alene overfor all kritikken når det går dårlig, sier Vidar Davidsen.
Det er viktig å ha noen rundt deg som du kan stole fullt og helt på, sier Davidsen.
Selv har han lært seg å bruke lærdommen fra fysioterapien for å takle motgang, og holde spenningsnivået i sjakk, med tanke- og pusteteknikker
Hjerneslag
Torkild Brakstad, tidligere trener i Tromsø, Molde og Rosenborg, opplevde sportslig motgang som særdeles ubehagelig. Han fikk høyt blodtrykk - og midt under en seriekamp mellom Strømmen og Molde i 1986 - ble han rammet av hjerneslag.
Jeg vet ikke om det var presset på meg som trener, eller et familiært genetisk forhold, som førte til at jeg ble rammet av slag, sier Torkild Brakstad.
Men Brakstad, som i dag er tilbake i jobb som adjunkt igjen i hjembyen Molde, kan skrive under på at en toppklubbtrener med motgang, kan oppleve et helvete.
Det tøffeste er at du blir offentlig eie. Jeg fikk ikke fred i Trondheim når RBK tapte. Det var så ille at jeg måtte ut av byen for å spise middag med familien på restuaurant, sier Torkild Brakstad.
SI: Stressfaktoren kan oppleves helt umenneskelig. Du føler deg nervøs og kvalm
Vidar Davidsen
TI: IDRETTENS TØFFESTE JOBB
IN: Overlege i psykiatri, Leif-Roar Falkum, mener fotballtrener-yrket er det tøffeste innen idretten.
Ja, for i vår del av verden er fotball den idretten som er fokusert sterkest på, der presset er størst og pengene størst. Samtidig er trenerens rolle veldig vektlagt, sier Falkum.
Falkum tror trenernes fremste forsikring er å ha folk å snakke med i nærmiljøet.
Midt i alt presset er det utrolig viktig at de beholder fornuften, sin egen jordnærhet. Det er viktig at de har mennesker å dele opplevelsene med
TI: FØLER PRESSET
IN: Molde-trener Åge Hareide (bildet) innrømmer at han føler presset, og at spenningsnivået under kamper er høyt. Men samtidig føler at han er flink til å koble ut og distansere seg fra fotballen.
Det er nok min viktigste egenskap. Men det er klart det er et yrke hvor man blir fort stressa, og hvor det er høye krav til resultater fra mediene og folk rundt. Mange merker nok dette, men selvmord høres drøyt ut, sier Hareide.
Han trener en klubb med et voldsomt ambisjonsnivå, og som skyter inn store beløp til både nytt stadion og nye spillere.
De som investerer penger i Molde (les: Røkke og Gjelsten) er fornuftige personer, som skjønner at ting kan gå galt, mener Hareide. Men det er nok tøffere forhold i England, påpeker han.
Blir du trener i England hvis sjansen byr seg? Ja, det tror jeg
TI: VERRE FOR ANDRE LEDERE
IN: Tidligere landslagstrener i fotball Ingvar Stadheim tror det finnes mange ledere som har større psykisk press enn topptreneren.
Jeg tenker spesielt på industriledere og politikere. De som har ansvar for andres helse- og arbeidsplasser. Fotball er tross alt idrett, sier han.
Ingvar Stadheim kjenner topptrenerens hverdag på kroppen. Som landslagstrener i fotball var han ofte i medienes søkelys. Etter blant annet sterkt mediepress overlot han høsten 1990 sjefjobben til Egil «Drillo» Olsen.
Fotballtreneren opplever et tøft press. Men han bør tåle det, så sant man har rimelig kontroll ellers i livet, sier Stadheim, som nå stortrives jeg som personalsjef i aluminiumsdivisjonen i Norsk Hydro.
Thursday, July 27, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment