Wednesday, July 26, 2006

Synsing: Alexander Ødegaard



Ødegaard har til nå vært en flopp. Det er det få som kan benekte. En fiasko. Noe mislykket, et totalt nederlag for Viking. Et totalt nederlag for hovedpersonen selv. Vi merker det på tabellen. Prahl merker det. Fansen merker det. Media har merket seg dette. Alexander Ødegaard bør ha fått det med seg.

Det er mange som krever hans hode på et fat, de vil ha ham vekk fra klubben. Selg videre floppen Ødegaard. "Selg ham mens vi ennå kan få penger for ham!".

Men det er ikke så enkelt. Vi har betalt en del mye penger, mer penger enn hva som er vanlig i norsk toppfotball. Det er vel kun RBK og Brann som bruker så mye penger på å kjøpe en norsk spiller fra en annen norsk klubb. Frode Johnsen, John Carew og Petter Vaagan Moen. Og Alexander Ødegaard. Mange bruker dette som hovedargument for å selge ham videre kjapt. Men nei, man kan ikke gjøre slikt med store investeringer. Verken i arbeidslivet eller fotballverdenen. Ødegaard er en stor investering - og han må jobbes med. Vi må få til at investeringen gir avkastning - på banen - langsiktig sett. Det ser ikke ut til å skje denne sesongen.

Hvorfor har ikke gutten som banket inn 15 mål for et lag som rykket ned og spilte seg samtidig inn på landslaget slått til? Hvorfor har ikke utviklingen hans tatt fart? Hvorfor er han blitt dårligere? Det ville vært fristende å nevne Viking, Prahl og vår ellers lugubre sportslige ledelse. Men vi så det jo i RBK. Han slet med å få spilletid. Han greide ikke å jobbe seg inn på laget. Han ble ikke den samme han var i Sogndal. Og i lys av hans fiasko-sesong i RBK, hvorfor forventet vi at han skulle plutselig bli sitt gamle jeg da han kom til Stavanger? Klart, at vi supportere forventer slike mirakler er ikke rart, få av oss er fotballfaglig utdannet. Men en sportslig ledelse bør vite bedre. De bør vite hva de betaler for.

Kreativiteten til Ødegaard er kanskje den egenskapen som kan hjelpe Viking mest. Sammen med uforutsigbarheten til Samuelsen og playmakeregenskapene til Gaarde/Stokholm så kan vi få større kontroll i midtbanen samtidig som vi stadig kan utfordre på kantene. I Ijeh har vi fått en avslutter i skandinavisk toppklasse. I Berg har vi fått en spiller i skandinavisk toppklasse. Nhleko, god. I samme situasjon som Ødegaard, spør du meg.

La oss gå gjennom hva som trengs for å bli en god fotballspiller:

Taktisk handlingskompetanse:
- Skal være i forkant.
- Må ikke la seg stresse, og ta seg god tid.
- Men ta riktige valg kjapt når man må.
- Geniale løsninger - og ofte enkle.

Jeg mener at Ødegaard treffer ganske greit på disse punktene. Ihvertfall på de situasjonene han har vært involvert i. Han har ikke fått så mye å jobbe med, og det er hele lagets feil. Dette har vært litt dårlig denne sesongen egentlig, men jeg mener mest i begynnelsen av sesongen, der bare målene manglet.

Teknisk repertoar:
- Spisskompetanse utifra rolle.
- Høy treffprosent
- Bredt grunnrepertoar

Ødegaard er ikke ekstrem, slik kanskje Nhleko er, men han er en god allrounder i sine ferdigheter. Flink med ball, rask og sterk og en spissplaymaker. I tillegg har han de fysiologiske attributtene som han er god i, og kan bli enda bedre i.

Men hvor er det jeg mener at Ødegaard har manglene? Det må være mentalitetsferdighetene. Kort sagt:

- Vilje til å ta sjefsrolle
- Vilje til å bli matchvinner
- Stort engasjement

Det viser seg at slike "enkle" ting er HELT NØDVENDIG for at en spiller skal slå til. For at et talent skal bli en toppspiller. En idrettsutøver på høyt nivå. Fotball er et lagspill, og det er også en mental utfordring. Jeg vil tørre å påstå at når Ødegaard virkelig går i seg selv og bestemmer seg for at "fra nå av skal verden se hva jeg er god for", "nå skal jeg være med på hjelpe laget jeg spiller for, publikum som heier på oss FREMOVER". Da får vi muligens se den Ødegaard som kunne prestere på internasjonalt nivå fordi han hadde mental ro og trygghet i sine omgivelser. Nå må Ødegaard slutte å være et uforløst talent, og bli voksen.

Selv om hovedansvaret for prestasjonene ligger hos Ødegaard selv, så kan man ikke unngå å komme med kritikk til Viking som klubb. Hvorfor bruke 7 millioner på en spiller som, med tanke på hans forrige sesong, umulig kom til å slå til med en gang? Hvorfor ble det investert i en spiller som tydeligvis ikke var mentalt der han burde være? Er det ikke trenerteamets ansvar å sørge for at vi utvikler denne spilleren dit hvor det er nødvendig, er virkelig en spiller som har scoret i VM-kvaliken så udugelig? Hva er det egentlig med trenerteamet? F. eks: Alle kan se at Tengesdal har taktiske mangler på det defensive, hvorfor ser vi få tegn til forbedring? Det er lett å peke på Ødegaard og si at han er en flopp, men er han virkelig en flopp så er Viking FK en flopp. De har ikke gjort jobben sin.

Nå er Ødegaard i sumpen og det er opp til ham å komme seg tilbake. At trenerne våre får det til, har jeg mindre tiltro til.

P.S Dessverre er det slik i Stavanger at mange av våre beste spillere var gode med en gang: Gaarde og Nhleko forrige sesong, Helgason og Svensson da de debuterte og ikke minst Dadason i første kamp i 98 og Brede i 2001.

1 comment:

Anonymous said...

Veldig morro å lese på siden deres. Når det gjelder Ødegaard lider han nok i likhet (og kanskje i større grad) med resten av laget med manglende selvtillit og samspill. Han er en spiller som er avhengig av raskere angrep hvor han får gjennomspill, utfordre innover fra siden eller en mot en. I etablert angrep er han en mindre trussel i boksen. Med det lave presset og den manglende presisjonen det har vært i spillet til nå i år, kommer han ikke til sin rett. Heldigvis var det nesten årsbeste offensivt(sier ikke mye)borte mot Fredrikstad, synd det defensive var så elendig.