Thursday, March 22, 2007

The Ghost Within

eksorsisme -n besvergelse av onde ånder; djevleutdrivelse

spøkelse -t, -r
1 gjenferd; gjenganger: tro på spøkelser / se spøkelser ved høylys dag være redd, nervøs uten grunn
2 uhyggelig fare, fremtidsutsikt: atomkrigens spøkelse / (i sms.) arbeidsledighetsspøkelset, inflasjonsspøkelset o.fl.


Vi trodde vi endelig skulle bli ferdige med dette jækla "Bryne-spøkelset". Vi sliter med å slå våre lokale rivaler. Og i går så det ut som om vi endelig skulle få den seieren som kanskje ikke var fullt fortjent, men som alltid smaker godt. Litt søtt. Null bitterhet. Ingen surhet. Kanskje litt salt? I stedet ble det 3-3 med Håvard Sakariassen, eks-Glimt, som dagens mann. 3 mål overskygget Hannes Sigurdssons to. Men til vårt forsvar, det ene var en gavepakke fra dommer Terje Hauge mens det andre en ren gavepakke fra Langbein-Asper.

Og det var de to svenskene som imponerte minst. I denne kampen hadde de to, og da spesielt Asper (som utkonkurrerte et lokalt talent i fjor), mye å svare på. Svaret var dessverre negativt for dem selv, og dermed også for Viking FK. Slik det er nå har vi et lokalt talent som ser ut til å kapre keeperplassen, og flott er det. Men vi må også huske på at dette er en uferdig spiller som fortsatt har sporadiske kamper her og der, ikke lange perioder med tillit slik Håkon Opdal fikk i Brann. Abelsson er en ok squad-player, men fikk en Gabrielsen som nettopp hadde kommet tilbake fra lange skadeperioder til å se ut som rene Ronaldinho. Elendig touch, håpløse klareringer og uvenn med ballen. Slik kan man ikke forvente fra en spiller på toppnivå. Til nå har jeg fortsatt kun sett en god kamp av Abelsson, det var da han nedsablet Rob Friend i fjor. Ellers tok han seg, i likhet med resten av laget, opp da Nordlie reddet Viking.

Talentene våre sliter de også. En ting er at Gabrielsen slet, det kan godtas. Men også André Danielsen slet i går mot et 1. divisjonslag. Jone Samuelsen ble løpende i mellom. Og Ulland Andersen fikk ikke engang komme innpå. Motland spilte heller ikke. Rösler er en kompetent trener, som trolig vil løfte Viking videre. Men han er også av den enkle filosofien av at de beste spiller uansett. Klart, man skal jo vinne kamper - samtidig er det tusenvis av nyanser man skal få til å klaffe for å gjøre Viking om til et storlag. Å vinne kamper er bare en av disse. Å greie å utvikle flest mulig talenter og få ut potensialet i dem er en annen. Hadde Viking vært bedre på dette feltet så ville kanskje Samuelsen vært blant Tippeligaens heteste eksport-navn nu. Kanskje ville Daniel Lie vært regionens Tommy Høiland. Etc. Vi er ikke gode nok på talent-utviklingen ennå, og da Gabrielsen & Co ble avslørt på fart og taktikkeri da 3-3 utligningen kom, så var det bevis på at man har et stykke igjen.

Du kan se kampen her!

Bryne - Viking 3-3 (1-2)
0-1 Hannes Sigurdsson (8)
0-2 Hannes Sigurdsson (23)
1-2 Håvard Sakariassen (28)
2-2 Håvard Sakariassen (60)
2-3 Øyvind Svenning (74)
3-3 Håvard Sakariassen (90)

Tilskuere
1.750

Dommer
Terje Hauge, Olsvik

---------------

Men så er det jo slik at kulturen innad i Viking sakte forandrer seg til det bedre. Man har lenge hatt et lite rykte på seg for å være ganske crap når det gjelder talenter. Og titta, Trond-Erik Bertelsen er å se i Fredrikstad, mens Christian Grindheim er å finne i Vålerengen. Begge er også å se på landslaget. Dermed har Viking utarbeidet noen klare målsetninger for hvordan de skal fremstå og være i 2010. Det er interessant lesning.

Hele filen kan du laste ned her som PDF.

Slik er sammendraget av den sportslige strategien for 2007 til 2010:

• Den sportlige strategien gjelder for 2007–2010. Strategien er godkjent av styrene i Viking F.K. og Viking Fotball ASA, og skal evalueres årlig.

Mål; Viking Fotballs overordnede sportslige mål er å kunne kjempe om Tippeligagullet hver sesong, og samtidig være en av de beste klubbene i Tippeligaen på spillerutvikling.

Det er ingenting å si på dette. Viking har vært en storklubb. Har man spilt CL-kamper mot Werder Bremen og Barcelona og sparket ut Chelsea (med Lampard, Terry, Zola og Grønkjær på banen) fra UEFA-cupen så skal man ikke gi opp denne statusen uten kamp. Vi har en stolt historie.

Spillestil; Vikings A-lag skal fremstå som et offensivt og moderne lag som skal underholde sitt publikum gjennom angreps- og vinnervilje.

Dette er gledelig lesning. Viking har fungert best i moderne tid under Benny Lennartsson som også hadde denne filosofien. Men viktigst er det å vinne kamper. Det er først når denne "vinningen av kamper" har gitt oss et stabilt grunnlag å bygge videre på at man kan med sannhet og effekt virkelig implementere dette. Eller?


Treningskultur; Vikings øverste elitelag skal ha en treningskultur på toppidrettsnivå. Økte treningsmengder, differensiert trening, fysisk trening på fotballens premisser, mye ballbehandling i høyt tempo, testing av fysiske kapasiteter og ferdigheter, kosthold, livsstil og holdninger skal systematiseres og prioriteres høyt.

John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen er blant de beste trente idrettsutøverne i Norge, punktum. Grunnlaget for dette la de lenge før de slo igjennom i Norge og i utlandet. Dette er nok mer et svar på kritikken under Prahl og som Aasen har måttet tåle mye pepper for. Selv om dette er et interessant tema som det kan (og skal) diskuteres mye om, så er det flott at Vikings ledelse presiserer og formulerer områder de vil se resultater i.


Treningsfasiliteter; Viking skal jobbe for å fremskaffe bedre treningsfasiliteter til A-lagstroppen, Rekrutteringstroppen, elitelagene i U-avdelingen og Talentskolen. Innendørshall, ny kunstgressbane og treningsmuligheter på gress vinterstid har prioritet. Dette anses som kritisk for å realisere strategien.

Ja! Skal Viking kunne lokke talenter, for så å trene dem opp til toppspillere - ja, da må man ha fasiliteter som er i toppen her på Vestlandet. Skal man kunne lokke de beste nordiske spillerne, så må det være på høyt nordisk nivå. Og så videre. En hall skulle vi hatt for lenge siden.


Spillerstall; Viking skal ha to treningsgrupper på øverste nivå, som igjen skal utgjøre de tre øverste elitelagene. A-lagstroppen skal bestå av 23-25 profesjonelle spillere, og Rekrutteringstroppen skal bestå 20-25 spillere, der noen har lærlingkontrakter/ amatørkontrakter. Viking skal ha et formalisert samarbeid med en videregående skole for å tilby talentene kombinasjonen toppfotball og skole.

Dette formaliserte samarbeidet fins, på St. Svithun. Men det er et ungt samarbeid som har mange skjønnhetsflekker. Det vil bli bedre med tiden.


Spillerutvikling; Viking skal ta en offensiv posisjon innen spillerutvikling. Dette er nødvendig for å sikre egenutviklede (lokale) spillere på A-laget og for å bidra til økt kompetanse i Rogalandsfotballen. Samtidig er det økonomisk fornuftig og fremover et krav fra UEFA. Spillerutviklingen for spillere i 12-16 års alder skal gjennomføres i regi av Talentskolen, og organiseres i regionale satellitter. Samtidig skal Talentskolen omfatte leder og trenerutvikling i samarbeidsklubbene. Toppspillerutviklingen gjennomføres i A-lagstroppen og i Rekrutteringstroppen.

Dette er kanskje den delen som har skapt mest debatt i Rogaland. Viking har blitt kritisert for sin arrogante holdning, og for å ha ødelagt årskull hos lokale lag da de f. eks hentet Landu-Landu og Kasper Hansen - et eksempel blant mange. Men de har (dessverre) et poeng, skal Viking bli bedre - så må de også bli mer aggressive. Viking må ikke bare FINNE talentene, de må vise at de VIL ha talentene og at de SKAL gjøre dem til toppspillere.

Sportslig team; Viking Fotball skal ha et sportslig team som er riktig sammensatt i forhold til kompetanse, kapasitet, erfaring og motivasjon. Det skal legges mer vekt på ledelse og på ressursutnyttelse, og på å styrke teamfølelse og eierskap til felles mål. Samtidig som det skal stilles mer ressurser til disposisjon til spillerutvikling og speiding.

Ja, vi venter.

No comments: