Monday, April 23, 2007

En ode til latsabben

Det Viking trenger er et system som i større grad tilpasses en god "latsabb". Vi har to slike spillere i stallen helt fremme: Ijeh og Ødegaard. Ijeh foretrekkes, med god grunn, men jeg har sagt det før og sier det igjen: Også Ødegaard har spennende kvaliteter som man kan bygge et lag rundt. Slik det er nå så trenger vi 10 utespillere som er fysisk sterke og som jobber hardt, i hvert fall i vår tradisjonelle 4-4-2 som er det vi spiller nå. Felles for alle våre midtbanespillere er at de nettopp jobber hardt. Stokholm er en sjefstype som vinner dueller og bestemmer. Samuelsen har en enorm løpskraft som sammen med hans gode teknikk gir grunnlag for en meget god sentralmidtbane. Hvis vi ser på de spillerne som til nå har blitt foretrukket på vingplassene: Berg, Danielsen og Bjarnason er alle pliktoppfyllende spillere som løper mye og jobber defensivt.

Alt dette er egentlig positivt. Det er retningen lag må gå i for å spille mot gode motstandere. Men når man ikke makter å vinne kamper, så ser det fort litt steinalder ut. Mangelen på mål er frustrerende, og når man da kun ser duellstryke og masse løping, uten resultater, så er det grunnlag for bekymring. Vi trenger mål. Vi må bli farlige.

Hvis Viking skal kunne score flere mål og være mer farlige, så må også elementer som kreativitet og fantasi inkorporeres - noe jeg ikke ser skje med det første. Uwe Rösler har like fullt sagt at Søren Berg trolig blir å se i den offensive posisjonen i en evt. diamant - posisjonen hvor slikt skal komme fra. Men BErg, han får ha meg unnskyldt, står ikke for disse egenskapene. Ja - han jobber hardt og skaper. Men hvis Viking skal bli et topplag så skal vi angripe - ikke jobbe & forsvare oss til en mulig trepoenger. Personlig kunne jeg tenkt meg Ødegaard i denne posisjonen. Han har teknikk til å slå pasninger, skuddfot og er akkurat lat nok til å befinne seg i posisjonen mellom motstanders mitdbaneledd og midtstoppere. Med Pimpong og Sigurdsson/Ijeh på topp så har vi to spisser som krever markering og oppmerksomhet - da kan det fort bli rom.

Hvis ikke Ødegaard anses som god nok, eller som spiss/ving - så syns jeg vi skal gå til innkjøp av en spiller som passer perfekt i denne posisjonen. Et mulig kjøp er Magne Hoseth. Han kan bli litt dyr, men det vil være verdt det - en av de med mest potensiale i denne posisjonen. Og han er norsk. Klart, vi kan kjøpe noe skikkelig, god eksotisk frukt - men har vi tid/apparat til å speide en "Marek Sapara"-kjøp?

No comments: